Gevel laten zandstralen

Zandstralen is een methode die ingezet kan worden voor diverse uiteenlopende werkstukken, van meubilair tot aan trappen. Of het nu gaat om houten of stenen objecten, aan de hand van zandstraling kun je zorgen voor een mooi schuureffect. En niet alleen is zandstralen geschikt voor het schuren van werkstukken, maar je kunt het tevens inzetten om afwerkingslagen te verwijderen, een egaal oppervlak te creëren of voor het verwijderen van vieze plekken. Ook de gevel kun je laten zandstralen. Hieronder wordt dieper ingegaan op het zandstralen en waarom dit geschikt is voor gevels.
Lees meer over Gevel zandstralen: werkwijze & prijs per vierkante meter

Wat is zandstralen?

Zandstralen, of gritstralen, is een methode waarbij een gehanteerd straalmiddel onder hoge druk tegen een ondergrond, zoals bijvoorbeeld een gevel, wordt geblazen. Dit straalmiddel kan van alles zijn, maar veelal worden zand of keramische parels gehanteerd. Om de hoge druk te laten ontstaan, heb je een compressor nodig. Binnen de compressor, waarbij voor de meeste taken een inhoud van minimaal 100 liter wordt aangeraden, wordt de perslucht gecreëerd die het straalmiddel tegen de oppervlakte van het werkstuk aanblaast. Dit is een hele effectieve manier om een schuureffect te laten ontstaan op meerdere ondergronden en materialen. Door de hoge druk is het perfect om een ondergrond zoals een gevel schoon te spuiten, waardoor het er weer zo goed als nieuw uitziet.

Waarom de gevel laten zandstralen?

Omdat zandstralen van zichzelf een behoorlijk agressieve reinigingsmethode is, is het aan te raden om deze techniek vooral te gebruiken bij hardnekkig vuil. Als dit bij jouw gevel het geval is, is zandstralen een optie. Daarnaast moet je er zeker van zijn dat jouw gevel bestand is tegen de hoge druk van het zandstralen. De ondergrond moet daadwerkelijk hard zijn, anders bestaat er de kans dat deze beschadigd wordt. Vooral zwakke of poreuze muren lopen dit risico. Mocht er sprake zijn van beschadigingen, is het niet zo dat zandstralen geen optie meer kan zijn. Je dient dan eerst de beschadigingen te herstellen, waarna overgegaan kan worden op het zandstralen van de gevel.

Gevel zelf zandstralen?

Over het algemeen wordt gesteld dat zandstraling door jezelf uit te voeren is. Voor de meeste werkstukken, denk aan houten meubilair of trappen, is de drempel qua uitvoer niet hoog. Het is geen moeilijke klus. Echter geldt dit niet helemaal voor het zandstralen van de gevel. Dat komt omdat er net iets meer komt kijken bij deze klus. Ten eerste moet de gevel goed gecheckt worden, zodat je er zeker van bent dat deze niet te beschadigd is om te zandstralen. Daarnaast moet je beschikken over een goede straalketel en moet je tevens goed checken wat het beste straalmiddel is voor jouw gevel.

Gevel laten zandstralen door een professional

Omdat het zandstralen van gevels een moeilijkere taak is in vergelijking met andere zandstraaltaken, wordt over het algemeen aangeraden om deze klus uit te laten voeren door vakmensen. De totale kosten zijn afhankelijk van meerdere factoren, maar over het algemeen kun je rekenen op kosten die gemiddeld tussen de 12 en 15 euro per vierkante meter uitkomen.