Trappen luchtgommen

Van plan om je trappen te luchtgommen? Als je meubilair wilt schuren of alle afwerkingslagen wilt verwijderen, kun je besluiten om deze te luchtgommen. luchtgommen kan voor meerdere werkstukken ingezet worden, van meubilair van hout tot aan objecten van glas en steen. Je kunt de zandstraalmethode ook inzetten voor het stralen van de trappen. Door de hoge druk waaronder straling gebeurt, is zelfs het moeilijkst te bereiken hoekje van de trap geen probleem. Zo ben je er zeker van dat de gehele trap goed geschuurd wordt. Hieronder kun je meer lezen over luchtgommen en het luchtgommen van trappen.

Wat is luchtgommen precies?

luchtgommen, ook bekend onder de naam gritstralen, is een proces waarbij onder hoge druk straalmiddelen zoals zand of keramische parels tegen een werkstuk aan worden geblazen. Deze hoge druk wordt geproduceerd aan de hand van een compressor en perslucht, waarna deze druk via het straalpistool en de nozzle tegen het werkstuk aan wordt geblazen. Hierbij ontstaat een schuureffect. Het is voor vele onderdelen van een woning te gebruiken, waaronder dus de trap. Ook qua werkzaamheden is er veel variatie: je kunt luchtgommen om een schuureffect te krijgen, om afwerkingslagen te verwijderen of om een mooi egaal oppervlak te creëren. Kortom, er zijn genoeg redenen te bedenken waarom je jouw trappen zou kunnen luchtgommen.

Waarom trappen luchtgommen?

Misschien wil je eigenlijk een nieuwe trap, maar dit is een dure investering. Je kunt dan besluiten om de huidige trap een make-over te geven aan de hand van zandstraling. Let hierbij wel op of de houtsoort geschikt is, immers kun je alleen hardere houtsoorten stralen zonder deze te beschadigen. Maar het kan ook zijn dat je helemaal geen nieuwe trap wilt, maar dat je jouw huidige trap een andere look wil geven. Ook in dat geval kun je besluiten om een trap te luchtgommen. Na het luchtgommen zien je trappen er weer als nieuw uit.

Trappen zelf luchtgommen

luchtgommen is een methode die door elke leek uitgevoerd kan worden, de leerdrempel is erg laag. Er zijn wel een aantal dingen die je in de gaten dient te houden wanneer je besluit om zelf de trappen te luchtgommen. Ten eerste komt er bij het luchtgommen van trappen een hoop stof vrij. Je kunt al een hoop stof opvangen via stofafzuiging, maar desalniettemin is het aan te raden om het gedeelte waar je gaat luchtgommen goed af te plakken. Let bij het kiezen van het straalmiddel op het soort hout van de trap en de afwerkingslaag. Stevigere afwerkingslagen zoals bijvoorbeeld oude verf kosten meer tijd om te verwijderen. Gemiddeld kost het luchtgommen van de trap zo’n twee dagen: één voorbereidende dag en één uitvoerende dag.

Trappen laten luchtgommen

Als je geen tijd of geen zin hebt om deze taak uit te voeren, kun je er altijd voor kiezen om een professional het klusje te laten klaren. Via de website van de bedrijven kun je eenvoudig een offerte aanvragen, zodat je kunt zien wat je er gemiddeld aan kwijt zult zijn. Gemiddeld moet je rekenen op zo’n 20 euro per behandelde trede.